CZ EN

Motivový obrázek

Vláda schválila záměr agendy revize výdajů

Vláda na svém dnešním jednání schválila záměr začít systematicky provádět hodnocení efektivity vynaložených výdajů ze státního rozpočtu. Splnila tak další bod ze svého programového prohlášení. Nová agenda revize výdajů by měla napomoci k větší fiskální disciplíně a určování priorit v rámci veřejných financí.

Revize výdajů bude sloužit jako analytický podklad k plánování a vyhodnocování veřejných politik. Jejím cílem je prostředky státního rozpočtu nejen šetřit, ale zejména je vydávat účelně, efektivně a cíleně. Pravidelné revize výdajů v konečném důsledku zajistí lepší vynakládání veřejných prostředků.

„Ve většině zemí EU a v OECD je revize výdajů běžným nástrojem pro řízení veřejných peněz, proto je důležité tuto praxi etablovat jako součást rozpočtových politik i v České republice.  Výsledky analýzy, jak bylo s veřejnými prostředky doposud nakládáno, by měly být využívány při dalším sestavování státního rozpočtu,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Analýzy výdajů budou prováděny jako dílčí či komplexní revize jednotlivých oblastí nebo konkrétních témat v rámci pracovních skupin vedených Ministerstvem financí. To bude na každé revizi spolupracovat s dalšími ministerstvy či jinými institucemi státní správy vybranými podle oblastí, na které bude analýza zaměřena. 

Ve většině zemí EU a v OECD je revize výdajů běžným nástrojem pro řízení veřejných peněz, proto je důležité tuto praxi etablovat jako součást rozpočtových politik i v České republice.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Výstupem jednotlivých analýz bude závěrečná zpráva obsahující doporučení směřující k tomu, aby veřejné prostředky byly vynakládány s maximální účelností. O realizaci jednotlivých doporučení bude podle jejich povahy následně rozhodovat vláda, nebo příslušný ministr.

Ministerstvo financí aktuálně připravuje jako pilotní projekt Záměr revize výdajů v oblasti informačních a komunikačních technologií, který bude předložen na jednání vlády v první polovině listopadu. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.